perjantai 6. syyskuuta 2019

shampoo ja pesu

miten shampoo pesee?
shampoo toimii poistamalla hiuksista karvatupen tuottamaa talia. Rikkoutumaton hius on itsestään vettähylkivä, joten pelkällä vedellä suoritettava pesu ei ole kovin tehokasta. Shampoon anioniset tensidit pienentävät hiuksen pinnan ja pesuaineen välistä pintajännitystä, mikä mahdollistaa talin poistamisen.

miten miselli muodostuu?
miselli on pallomainen molekyylien muodostama lipidimolekyylirakenne, joka on yleensä vedessä. Lipidit ovat rasvamaisia yhdisteitä, joissa on vesihakuinen eli hydrofiilinen ja vesipakoinen eli hydrofobinen pää. Misellissä lipidien hydrofobiset osat ovat sisällä ja hydrofiiliset ovat pinnalla.
Esim. saippuan pitkäketjuiset karboksyylihapot muodostavat misellejä, joissa pooliton osa vetää puoleensa hydrofobista likaa ja näin lian voi huuhdella ylimääräisellä vedellä.

mitä muita aineita shampoossa on tensidien lisäksi.?
esim. hoitavat aineet, kuten silikonit, rasva-alkoholit, ne jättää hiuksen helposti käsiteltäviksi ja ehkäisee sähköisyyttä.

vaikuttaako vaahto shampoon pesutehoon?
shampoo pitää hieroa hyvin hiuspohjaan että likaisuus lähtee pois. vaahdosta huomaa onko tuote hierottu huvin hiuspohjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti